fifbloggen

Direktlänk till inlägg 29 juli 2013

En dag på Kålles Rekordmagasin

Av Ingemar Berg - 29 juli 2013 17:54

Kålles Rekordmagasin i Tråvad, har länge varit ett ställe som stått på tur för ett besök. Men det har aldrig blivit av. Dels har det pratats om att Tibro Idrottshistoriska skulle ordna en resa, men det verkade inte bli något. Därför gjorde jag slag i saken och bestämde ett datum och kallade ihop ett gäng "veteraner" i Fagersanna IF. 

Det s.k pensionärsgänget som fixar spåren till 1-milavandringarna, är parkeringsvakter på Klassfotbollen, m.m. 


Men nu var det en utflykt till Tråvad, som gällde, med packade fikakorgar lämnade vi Fagersanna vid 9-tiden en vacker sommardag i mitten av juli. Vi som kom iväg var: Vitus, Åke, Steve, Sture, Göran, Poppe, Per och undertecknad. Kalle och Ingvar, fick förhinder så dom får haka på nästa gång, för en nästa gång blir det.


Strax efter 10 dök vi upp hos Kålle och fick en kort introduktion.

Jag missade givetvis att ta en gruppbild i "entren", men de flesta kom med på bild ändå. 


 
Här är hela gänget vid första stationen, som bestod av "träprofiler" på politiker, nobellpristagare och andra celebriteter. Som synes är det massor, alla syns inte på bild. Nu minns jag inte hur många som fanns, men det var nog omkring 600st, som till stor del utsågades på lunch och kafferaster på jobbet.


De tre senaste kungarna..... 

 
Ett gäng ministrar från den borgerliga sidan, ska upp på vippbrädan mot........

 
dito från Socialdemokraterna...  klossen kan tas bort....... det vägde jämt denna gång....

 
En klassisk författare, som är lite favorit.....

 
Det kungliga släktträdet, helt uppdaterat med senaste tillökningen. Kålle har målat av alla porträtten.

 
En tripp över gårdsplanen till nästa lada... utanför fanns alla allsvenska hockey, bandy och handbollslag av målade med dräktfärger och en klubbnål. När vi kom in möttes vi av en massa radioapparater. En del av dom på bild. Tycker att den längst ned till höger ser ut som en vi hade hemma, där man försökte ratta in Radio Luxenburg.

 
Lite instrument och sånt från traktens band fanns också.

 
Vitus kollar in affish från Skaraborgsrevyn 1964, lite nostalgi. 


Kålles egen Rekordorkester.

 
En trappa upp fanns gramofoner, bandspelare, transistorradioapparater m.m den ena äldre än den andra....

 

Kålle lite fundersam, hade Göran månne nån svår fråga.


 
Sture kollar på bandspelare...
 
som det fanns många av..
 
Denna typa av skyltar fanns det många av. Upphängda på "galgar" på en stång. Smart lösning när det är trångt, bara dra ut den första och kolla på nästa. Galghumor var det ja.  


 
Klart att Åsa-Nisse i "Rekord"-form måste finnas på Rekordmagasinet.

 
Och här har vi Kålle på Taket.

 
Tennisraket i alla former, dom där skeva träraketena kommer man ihåg, när dom blivit kvar ute och inte spännanordningen blivit påsatt. Vill minnas att jag hade ett Tretorn Rod Laver.

 
Skylten säger allt.
 
Liten hörna med ABBA och Bert Karlsson. Det är svårt att läsa på "pratbubblan", så jag förtydligar.

          -Dä ä ja sum ä Schlagerkungen!

          -Dä brukar bli sum ja vell!   Faktiskt!

          -Um ja behöver hjälp ringer ja te Kålle! Faktiskt!

Ja kanske är det så, skulle inte förvåna

Några av gubbarna är Vasaloppsåkare så här var det extra intressant.


Ishockeyspel i alla dess former finns, här några av de äldre. Spelet längst upp till höger, rakt fram PUCK ett sånt har jag i bra spelbart skick. Plåtsarg och masonit-is.

 
Träspelet till vänster, ett sånt spelade vi slut på i Håbo-Tibble, där traktens ungar samlades och spelade. Vi hade seriespel med två divisioner. Det högra är väl nästan likadant, fast lite modernare i plast. Ett sånt köpte jag in på Tradera för nåt år sen. Det är det vi använder nu när barnbarnen 5 o 7 år är på besök. Dom tycker det är roligare än det nya, som bara går sönder. Håller med, spela bakom mål vad är det för trams. Häftigt också med magnetpucken till detta.

 
Nästa avdelning fotbollspel, det slog aldrig igenom hemma. Var ingen som hade. Det är klart som lite större spelade man ju på Ungdomsgården i Jakobsberg.


Idag laddar man ner musik "Pirate Bay" och andra ställen, dåtidens Pirater var Radio Nord. En piratradiostation som sände musik från båt på Östersjön. 

 
En av dom största vi haft, Ingemar "Ingo" Johnsson.

 
Gänget på väg in till Varas Idrottshistorik. Där jag tillbringade mest tid med att botanisera i gamla tabeller och klubbmärken m.m

 
Gunder Hägg har givetvis en egen vrå.


 
Alster Best Patent, har aldrig hört talas om det hvetemjölet. Men våffel och plättlaggarna är nog från mjölets storhetstid.
 
Ett besök i skolsalen. visst kommer man ihåg bänkarna med plats för bläckhornet. Griffeltavlan....

 
Nu har vi kommit rätt, Kålle i Sneckarboa......


Och några av hans alster.

 
Varaslätta, med röda trådar till beskrivningar.


 
Åter till idrottsdelen, blåvitt hyllan.
I detta rum fanns det otroligt mycket fotbollsrelaterat. Bl.a alla tiders landslagsspelare av porträtterade. 

 
Var om inte på Kålles, finns Tumba och Edvard Persson sida vid sida.

 
Några av oräkneliga teckningar i en pärm. Vid sidan om alla med Alfabilder.

 
Alice Babs bröt av med sin monter. Knäpp-upp gänget fanns uppknäppbar ovanför.

 
Sixten Jernberg och Mora-Nisse.

 
Dan Waern en av de största medeldistansarna vi haft.

 
Inte ens Rolling Stones saknas..

 
OS invigningen på Stockholms Stadion

 
Den enligt mig häftigaste prylen var ändå detta Fotbollspel i trä. "Lilleboll". Kanske lite svårspelat men.... grymt.
Stenkakeåldern, det har inget med spelet att göra, utan är Kålles tidsbestämning på avdelningen. 

Kalle Schröders tennisraket. Han var en duktig tennisspelare, men det var före min tid på trettiotalet.

  

Sista bilden är på Sveriges alla Guldmedaljer i OS. Gren för gren, på medaljen är medaljören avporträtterad. Tror vi hade mest guld i brottning. 

Sammanfattningsvis kan sägas att detta är ett helt unikt "Idrottshistoriskt Museum", ja det är ju bara till hälften idrottsmuseum. Jag har besökt några Idrottsmuseer tidigare i år bl.a det fantastiska i Helsingborg. Där allt är placerat i montrar och allt är placerat med milimeterprecision. Lidköping och Tidaholm som också är toppen med utmärkt dokumentation över bygdens idrott.

Kålles är en helt annan typ, här finns ju allt och kanske lite till, men man hade önskat tio gånger så stora lokaler. Man får nästan lite känsla att vara på loppis ibland, där man måste flytta saker för att hitta nästa fynd. Tänk så många fantastiska saker som mått bra av att lyftas fram i ljuset.


Mina favoriter var (förutom det idrottshistoriska från Varatrakten, med klubbmärken, klubbnålar, skrifter m.m.) hockey och fotbollsspelen. Dessutom alla underfundiga, namn på avdelningarna. Ett råd till besökare, läs alla texter som finns lite överallt. Och alla saker som ofta till synes helt omotiverat placerats ut, på nåt sätt hör de nog ihop.

Låter det svamligt, ja det förstår jag, men Kålles är svårt att förklara.

Nästa gång ska jag ta mig tid att läsa lite om de gamla legendarerna Gunder Hägg, Dan Waern, Sixten Jernberg m.fl


I vanliga fall i delar bloggen ut tummar för spelarprestationer. Nu blir det för Idrottsmuseer.
        Kålles Rekordmagasin får tre tummar.

    Helsingborgs Idrottsmuseum

   Lidköping och Tidaholms Idrottsmuseum

 

Till sist kan bloggen meddela att FIF har gjort klart med två fina nyförvärv till hösten. Jocke Malmlöf och Jesper Waltersson från Tibro AIK. Jesper vänder hem och Jocke har gjort en säsong hos oss tidigare. Han var ordinarie i Tibro, men motivationsbrist gjorde att han kommer tillbaka till oss. Jesper har i stort sett varit skadad hela tiden i TAIK, men är förhoppningsvis hel nu. Bägge är spelklara till seriestarten.


Ingemar Berg




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingemar Berg - 25 oktober 2015 15:51

Lördagen den 24 oktober hade FIF avslutning på den framgångsrika säsongen 2015. Avslutningen inleddes med Fångarna på Fortet, i Knistad. 21 lekfulla tog Göstas Loge i besittning och delades upp i 4 lag, varav ett bestod av ledarna. Tio stationer av...

Av Ingemar Berg - 29 juli 2014 13:24

Nästa ettapp på Kulturresan är Kungsäters IP. Kungsäters IF är numera tillsammans med Karl Gustav BK, Kung Karl BK. Kungsäter är en så kallad gränsort, ligger i Västergötland men i Hallands län och tillhör Varbergs Kommun. Innevånarantal 353. Spela...

Av Ingemar Berg - 29 juli 2014 10:36

Tillbaka till Överlida för lunch. Ulla-Britta hade dukat fram köttfärsbiffar med allehanda tillbehör. Härlig husmanskost. Inte nog med det, jordgubbar till efterrätt. Så var det dags för eftermiddagsrundan.   Den inleddes på klassiska Hagavallen ...

Av Ingemar Berg - 28 juli 2014 15:10

Urban Lidrot i Överlida, har en hemsida om fotbollsplaner han besökt http://fotbollsplaner.blogspot.se/ Och det är många besökta främst i Västergötland och Halland. Jag fick en inbjudan till en rundresa i närområdet. Vi bestämde att jag skulle dy...

Av Ingemar Berg - 16 juli 2013 12:51

Fotbollsstiltje så här på sommaren. Så det får bli ett annorlunda inlägg.    Arne och Karin i Håkantorp utanför Fagersanna var ett stadigt fikaställe på lantbrevbärarturen, varje torsdag. Åtskilliga av Karins hembakade ostmackor har det blivit un...

Ovido - Quiz & Flashcards